TRAGÉDIA NA LIPTOVE: Medveď mal naháňať dvoch ľudí, ženu našli mŕtvu

16.03.2024 Liptovský Mikuláš

Demänovská Dolina 15. marca (TASR) - Dvojicu ľudí mal v piatok podvečer pri vrchu Na jame v katastri Demänovskej Doliny naháňať medveď. Muža vypátrali v poriadku, ženu našli bez známok života. TASR informovala žilinská krajská policajná hovorkyňa Zuzana Šefčíková.

"Na linku tiesňového volania 158 sme prijali oznámenie o tom, že dve osoby v katastrálnom území Demänovskej Doliny, okres Liptovský Mikuláš, pri vrchu Na jame naháňa medveď. Na miesto sme okamžite vyslali policajné hliadky a vykonali potrebné úkony s cieľom ich vypátrania," uviedla Šefčíková. Do pátrania podľa hovorkyne privolali aj Horskú záchrannú službu.

Šefčíková ubezpečila, že na miesto bol privolaný aj Zásahový tím pre medveďa hnedého. Podotkla, že na mieste nateraz prebiehajú všetky potrebné úkony, a preto nie je možné poskytnúť bližšie informácie.
 

Ministerstvo: Obeťou medveďa na Liptove má byť 31-ročná Bieloruska

Demänovská Dolina 16. marca (TASR) - Predbežnou príčinou smrti u 31-ročnej Bielorusky, ktorú v piatok (15. 3.) v Nízkych Tatrách naháňal medveď, je zlyhanie centrálneho nervového systému. Skonštatoval to obhliadajúci súdny lekár. Žena mala pri úteku spadnúť z výšky a privodiť si tým devastačné poranenie hlavy. TASR o tom informovala žilinská krajská policajná hovorkyňa Zuzana Šefčíková.

Priblížila, že k tragickej udalosti došlo počas vychádzky po turistickej trase z obce Lazisko v okrese Liptovský Mikuláš smerom na vrch Sina v Nízkych Tatrách. Po strete s medveďom sa dvaja ľudia rozdelili, utekajúc od seba.

"Žena z Bieloruska bola nájdená bez známok života. Obhliadajúci súdny lekár konštatoval ako predbežnú príčinu smrti zlyhanie centrálneho nervového systému z dôvodu pádu z výšky, ktorý spôsobil devastačné poranenie hlavy," uviedla krajská policajná hovorkyňa. Presnú príčinu smrti určí až súdna pitva.

Podľa informácií od horských záchranárov našli telo ženy pod skalným prahom v strmom teréne. Medveď sa nachádzal v blízkosti. "Našťastie sa ho podarilo za pomoci služobného psa, kriku a varovného výstrelu príslušníka polície zahnať," priblížili. Druhého z dvojice, muža, našli vystrašeného, ale bez zranení. Telo ženy po nevyhnutných úkonoch pomocou spustov vyslobodili z exponovaného terénu, pozemne transportovali na Lúčky a odovzdali polícii.

V súvislosti s udalosťou začala polícia trestné stíhanie za prečin usmrtenia. "Ďalšie okolnosti prípadu sú predmetom prebiehajúceho vyšetrovania," podotkla Šefčíková.

Ministerstvo životného prostredia deklarovalo, že súčinný je Zásahový tím pre medveďa hnedého aj predstavitelia krízového štábu envirorezortu.
 
 

Vyberte región